سوختگی های سطحی
سوختگی درجه ۱:
پوست سوخته باید تمیز نگه داشته شود، با آب و صابون محل سوختگی را بشویید.ناحیه سوخته را بیست دقیقه در آب تمیز و سرد و سپس بیست دقیقه در آب تمیز و ولرم غوطه ور کنید، این کار سبب کاهش درد خواهد شد. برای مراقبت از پوست محل سوختگی، می توانید روی محل سوختگی پماد حاوی روغن ماهی (پماد سوختگی ) پماد اکسیدروی و یا سیلور سولفادیازین بمالید. نیازی به پیشگیری با آنتی بیوتیک و تزریق واکسن کزاز نیست. تنها ایمن سازی ناقص کودکان باید تکمیل شود.
درمان سوختگی سطحی
سوختگی در سطح های مختلف است که از سطح پوست آغاز می شود و به داخل نفوذ می کند. سوختگی در درجه بندی مختلف هم قرار می دهند که این درجه بندی شامل موارد زیر می باشد:
۱- درجه ۱
سوختگی های خفیف است که تنها پوست را درگیر می کند و مقداری قرمزی و درد ایجاد می کند که به کمک پمادهای سوختگی قابل ترمیم هستند و جای سوختگی هم از بین می رود.
۲- درجه ۲
این درجه قسمت کمی از داخل پوست را هم درگیر می کند و از سطح پوست آغاز می شود. این سوختگی درد و قرمزی و تاول را ایجاد می کند و برای بیمار هم دردناک است که پماد و داروهایی طبق نظر پزشک تجویز می شود تا بدون ایجاد عفونت زخم بهبود یابد.
۳- درجه ۳
سوختگی بعدی بافت های عمیق تری را درگیر می کند که در این شرایط رنگ پوست تغیر می کند و به رنگ سیاه و قرمز پر رنگ در می آید. این درجه از سوختگی می تواند بافت بدن را دچار آسیب کند و اعضای بدن فرد را درگیر می کند که در این شرایط فرد حتما باید تحت مراقبت ویژه باشد و تا رسیدن به درجه ی بهبودی باید فرد زیر نظر پزشک باشد.
از تمام این موارد که گذر کنیم می رسیم به علائمی که سوختگی دارد و در مواقعی که این سوختگی علائم شدیدتری از خود نشان داد حتما باید پیگیری لازم صورت بگیرد به خصوص زمانی که بدن واکنش نشان می دهد. از جمله این عوامل شامل موارد زیر می باشد:
۱- تاول زدن که بیش تر در درجه ی ۲ اتفاق می افتد و با پماد برطرف خواهد شد.
۲- پوست انداختن
۳- قرمزی شدید پوست
۴- شوک بدنی که این مورد در درجات بالای سوختگی است که بدن واکنش نشان می دهد و حتی در مواقع شدید تر فرد ممکن است زنده نماند.
۵- در نهایت درد است که میزان درد با شدت سوختگی رابطه متقابل دارد و لازم به ذکر است که سوختگی های شدید به دلیل از بین رفتن عصب دست فرد بی حس می شود و دردی احساس نخواهد کرد. هم چنین سوختگی سطحی یک حالت معمولی پوست است که ناشی از تماس مستقیم با یک منبع حرارتی مانند آفتاب، آب جوش، بخار، یا جسم داغ میشود.
در صورتی که شما یک سوختگی سطحی داشته باشید، ممکن است تغییر رنگ پوست، تورم، درد و احساس داغی و تحریک شدید در ناحیه سوخته را تجربه کنید. برای درمان سوختگی سطحی میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
۱- خنک کنید.
اولین گام در درمان سوختگی سطحی، خنک کردن منطقه سوخته است. میتوانید از آب سرد یا دستمال مرطوب استفاده کنید. همچنین، میتوانید قطعه یخ را در دستمال قرار داده و به آرامی بر روی ناحیه سوخته حرکت دهید. اما توجه داشته باشید که یخ را مستقیماً بر روی پوست قرار ندهید، زیرا ممکن است باعث آسیب بیشتر شود.
۲- استفاده از کرم ضد سوختگی
پس از خنک کردن منطقه سوخته، میتوانید از کرم یا ژلهای ضد سوختگی خارجی استفاده کنید. این محصولات معمولاً دارای ترکیبات ضد التهابی و آرامش بخش هستند و میتوانند به تسکین درد و التهاب کمک کنند.
۳- استفاده از محافظت درمانی
پوشیدن بانداژ یا پانسمان نسبتاً خنثی بر روی سوختگی میتواند به پوست کمک کند تا محافظت شود و از آلودگی جلوگیری کند. اما مهم است که از بانداژ یا پانسمانی استفاده کنید که نسبت به هوا تنفس پذیر باشد تا بتوانید از آب بندی پوست جلوگیری کنید.
۴- مراقبت از پوست
در طول روزهای بعد از سوختگی سطحی، پوست شما نیاز به مراقبت و ترمیم بیشتری دارد. میتوانید از کرمها یا لوسیونهای آرامش بخش استفاده کنید تا به ترمیم و بازسازی پوست کمک کنند. همچنین، میتوانید از روشهای طبیعی مانند استفاده از آلوئه ورا، نارنجی تازه، یا مرطوب کنندههای طبیعی دیگر استفاده کنید.
۵- آرامش و استراحت
برای بهبود سریعتر پوست سوخته، بدن نیاز به استراحت کافی دارد. از فعالیتهای سنگین خودداری کنید و به بدن خود فرصت دهید تا خود را ترمیم کند. سوختگی های سطحی یا شدید می تواند باعث وارد شدن فشار به بدن شود که این فشار از درد بیش از حد است که با ایجاد فشار به قلب و ریه ها آسیب وارد می کند که ممکن است به خوبی قبل فعالیت خود را انجام ندهند و قلب و ریه هم جز اعضای بسیار مهم در قلب هستند که اگر دچار آسیب شوند ممکن است فرد قادر به ادامه ی زندگی نباشد و هم چنین در این بین استخوان ها نیروی خود را از دست می دهند و فرد اصلا قادر به ایستادن نخواهد بود. در خصوص عضلات هم باید گفت که به طور کامل ضعیف خواهند شد.
بیمارانی که به سوختگی شدید دچار می شوند اگر تحت درمان باشند بهبودی خود را بدست می آورند اما پس از بهبودی راه رفتن و انجام کارهای روزمره برای آن ها کمی دشوار خواهد بود که در این شرایط لازم است فیزیوتراپی بروند تا بدنشان از حالت سختی در آید و چون مدتی را در رخت خواب و در استراحت بودند بدنشان در اصطلاح خشک می شود و لازم است این خشکی بدن و عضله ها با فیزیوتراپی برطرف شود تا فرد بتواند به زندگی عادی خود بازگردد.
و به طور کلی لازم به ذکر است که در صورتی که سوختگی شما شدیدتر از سطحی باشد یا علائم شما بهبود نیابد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص و درمان در زمان مناسب انجام شود.
بهترین پماد سوختگی خانگی
وجود مواد طبیعی و خانگی درمانی برای سوختگیهای سطحی است، که میتواند به تسکین درد، التهاب و ترمیم سریع پوست کمک کند. در زیر، تعدادی از مواد طبیعی و خانگی که ممکن است به عنوان پماد سوختگی مورد استفاده قرار گیرند را ذکر میکنم:
۱- آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا، خواص ضد التهابی، ضد قارچی و خنثی کننده در برابر درد را داراست. میتوانید یک برگ آلوئه ورا را برید و ژل آن را روی ناحیه سوختگی بمالید. بررسی های انجام شده نشان میدهد که آلوئه ورا میتواند به تسریع فرآیند ترمیم سوختگی کمک کند.
۲- عسل
عسل خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی دارد. میتوانید عسل را به طور مستقیم بر روی سوختگی بمالید یا آن را با یک روغن مثل روغن نارگیل مخلوط کرده و استفاده کنید.
۳- روغن نارگیل
روغن نارگیل خواص ضد التهابی و آرامش بخشی دارد. میتوانید روغن نارگیل را به طور مستقیم بر روی ناحیه سوختگی ماساژ دهید و ترکیبی آرامش بخش ایجاد کنید.
۴- چای سبز
چای سبز دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی است. میتوانید یک بسته چای سبز را در آب جوش قرار داده و پس از خنک شدن آن را روی سوختگی قرار دهید.
۵- آب لیمو
آب لیمو همچنین دارای خواص ضد التهابی و آنتیباکتریال است.میتوانید آب لیمو را با آب مخلوط کرده و به صورت کمپرس بر روی سوختگی قرار دهید.
اگر سوختگی شما شدیدتر از سطحی باشد یا علائم شما بهبود نیابد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
درمان سوختگی با عسل
عسل یکی از محصولات طبیعی است که خواص ضد التهابی، ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی دارد. این خواص عسل میتوانند در درمان سوختگی سطحی مفید باشند. برای استفاده از عسل در درمان سوختگی، میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
۱- شست و شو
ابتدا ناحیه سوختگی را با آب خنک و ملایم شستشو دهید. از صابون یا محصولات شیمیایی قوی خودداری کنید، زیرا ممکن است عوارض بیشتری روی پوست سوخته ایجاد کنند.
۲- خشک کردن
پس از شستشو، ناحیه را به آرامی خشک کنید. از پاک کردن خشن با حوله یا دستمال خشک پرهیز کنید، زیرا این کار ممکن است به پوست آسیب برساند. به جای آن، با استفاده از حرکات لطیف پوست را خشک کنید.
۳- برداشتن عسل
یک لایه نازک عسل را روی ناحیه سوخته بمالید. مطمئن شوید که عسل به طور یکنواخت روی سوختگی پخش شود.
۴- تکرار
عسل را برای چندین بار در طول روز تکرار کنید. همچنین، میتوانید بر روی عسل یک بانداژ یا پانسمان نرم بگذارید تا عسل را در محل نگه دارد و از آلودگی جلوگیری کند.
۵- توجه به علائم
مشاهده کنید که آیا وضعیت سوختگی بهبود مییابد یا خیر. در صورتی که علائم بدتر میشوند یا بیش از چند روز پس از استفاده از عسل بهبود نیابند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
مهم است به خاطر داشته باشید که عسل تنها برای سوختگیهای سطحی که کمتر از یک درجه سوختگی دوم هستند مناسب است. در صورتی که سوختگی شما شدیدتر باشد یا به طور عمیق تر باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.