ایست قلبی و تنفس :

در موارد ایست قلبی و یا تنفسی،اولین بار و مهمترین اقدام ، برقراری مجدد تنفس و گردش خون برای رساندن اکسیژن کافی به مغز است و انجام عملیات CPR این هدف را تامین می کند.دستگاه های عصبی مرکزی،قلب و تنفس در ارتباط تنگاتنگی با یکدیگز قرار دارند و آسیب اولیه به یکی از آنها می تواند باعث اختلال عملکرد دو دستکاه دیگر شود که در این مورد باید اقدام به عملیات CPRنمود. به عنوان مثال این حالت ممکن است در حملات شدشد قلبی و ایست قلبی،غرق شدگی،برق گرفتگی،خفگی و مسمومیت های دارویی پیش بیاید.

همچنین ضربه مغزی که در آن مراکز تنفس و یا قلب در بصل النخاع دچار آسیب شده باشند می تواند ایست قلبی و یا تنفسی را در پی داشته باشد.(توجه داشته باشید که اگر مناطق مذکور در نتیجه ضربه مغزی آسیب نذیذه باشند،تنها بیهوشی عارض می شود و ایست قلبی-تنفسی وجود نخواهد داشت).

در بسیاری از موارد مصدوم بیهوش است ولی تنفس و ضربان قلب او ظبیعی است که در این مورد نباید عملیات CPR را انجام داد.اما توجه داشته باشید که در یک مصدوم بیهوش عضلات شل می شوند.علاوه بر آن مکانیسم های دفاعی بدن(مانند سرفه)نیز مختل می شوند.بنابراین ممکن است ترشحات و استفراغ وارد راه هوایی و آن زا مسدود کنند.

همچنین ممکن است زبان به عقب متمایل شده و راه هوایی را بیندد.بنابراین یک مصدوم بیهوش با تنفس و ضربان قلب طبیعی،پس از مدتی به هر یک از علل فوق می تواند دچار ایست قلبی-تنفسی شود.

چند ثانبه چس از ایست قلبی تنفسی آسیب به سلول های مغز شروع می شود و نبودن اکسیژن پس از ۳-۵ دقیقه سلول های مغز را دچار آسیب برگشت ناپذیز و مرگ می کند.بنابراین در این مصدومین برای به حداقل رساندن آسیب مغزی انجام CPR در ۳-۵ دقیقه اول پس از ایست قلبی -تنفسی از اهمیت حیاتی برخوردار است و این مدت را زمان طلایی می گویند.

بخوانید
انجام نوار قلب در منزل و مشاوره ۲۴ساعته۰۹۱۲۱۳۹۲۱۷۶

توجه: علاوه بر آن چه که توضیح داده شد،حتی در مصدومی که احتمال می دهیم به مدت طولانی دچار وقفه قلبی-تنفسی بوده است،CPRضروری است مگر یک پزشک مرگ او را تایید کند.

روش های اولیه نجات زندگی را باید آنقدر ادامه دهیم تا:

۱-تنفس و نبض منظم برقرار شود.

۲-شخض ماهر دیگری عهده دار این کار شود.

۳-پزشک مرگ او را تایید کند.

مراحل احیاء قلبی-ریوی CPR:

قبل از هر اقدامی باید مطمئن شوید که مصدوم واقعا بیهوش است.او را صدا بزنید و شانه هایش را تکان دهید. اگر عکس العمل مشاهده نشد به صدای بلند کمک بخواهید و به سرعت ABCرا کنترل کنید:

A :راه هوایی را باز کنید.

B :تنفس کافی را برقرار کنید.

C :گردش خون کافی را در رگ ها برقرار نمایید.

شرح مراحل مختلف ABCبه قرار زیر است:

باز کردن راه هوایی :

راه های هوایی ، ریه ها را به فضای خارج مرتبط می کنند و انسداد آن ها پس از ۱تا۲دقیقه منجر به بیهوشی خواهد شد.در صورت انسداد کامل مجاری هوایی صدای تنفس به گوش نمی رسد اما در انسداد ناقص به علت عبور از مجاری تنگ شده ممکن است صدای خرخر،قلقل مایع یا سوت به گوش برسد.همچنین در هریک از ۲ حالت فوق صورت و لب های مصدوم کبود می شود (سیانوز) مجاری هوایی می توانند یه هر یم از علل زیر تنگ یا مسدود شود:

۱-به عقب برگشتن زبان و قرارگرفتن آن در برابر گلو (شایعترین علت)

۲-اجسام خارجی

۳-آسیب به مجاری هوایی

۴-خم شدن سر به جلو می تواند به طور نسبی راه هوایی را تنگ کند.

بخوانید
‍ آخرین به‌هنگام‌سازی گایدلاین NIH در 17 جولای 2020

باز کردن راه هوایی به روش های زیر انجام میگیرد :

۱-دست خود را زیر گردن و دست دیگر را روی پیشانی مصدوم قرار دهید و سر او را به سمت عقب خم کنید،این کار با کشیدن سر و گردن راه تنفس را باز می کند.

۲-دست خود را از زیر گردن او بیرون آورده و چانه را بالا بکشید.با این کار زبان در جلو قرارمی گیرد.توجه داشته باشید که دهان مصدوم باید نیمه باز باشد(نه زیاذ بسته باشد نه زیاد باز)همچنین مراقب باشید انگشتان نسج نرم زیر چانه را محکم فشار ندهید،چون ممکن است راه هوایی بسته شود.

اگذ به آسیب ستون مهره گردنی مشکوک هستید ،نباید روش های فوق را انجام دهید.چون خم کردن گردن سر به عقب می تواند باعث آسیب یا قطع کامل نخاع شده و فلج گامل نخاع شده و فلج کامل یا مرگ مصدوم را در پی داشته باشد.بنابراین از تکنیک باز کردن راه هوایی در مورد بیماران صدمه نخاعی استفاده میکنیم.

راه هوایی را پاک کنید،وضعیت تنفس زا بررسی کنید اگر به برقراری تنفس شک دارید،وقتتان را تلف نکنید.به سرعت تنفس مصنوعی را شروع کنید.اگر مصدومی تنفس می کند ولی تنفس او دچار مشکل است،میتوانید با انجام انفس مصنوعی به او کمک کرد.اما تا زمانی که ضزبان قلب هر چند به طور ضعیف و نا منظم ادامه دارد.هرگز نباید اقدام به کمپرس قلب کنید،چون این کار ممکن است ایست کامل قلبی را در پی داشته باشد.

بنابرابن قبل از شروع کمپرس قلب ،باید کاملا مطمئن شوید که قلب ضربان ندارد بدین منظور از نبض سرخرگی کاروتید استفاده کنید.

بخوانید
تفاوت باکتری ها و ویروس ها کرونا کدام است ؟

کمپرس قلب :

هدف از کمپرس(ماساژ) قلب به جریان انداختن حون در عروق خونی است برای انجام یک کمپرس قلبی موفق باید نحوه قرارگیری مصدوم ،محل اعمال فشار،. نحوه اعمال فشار درست باشد.(۱۰۰بار در دقیقه)

تا زمانی که تیم پزشکی برسد و ویزیت پزشک در محل انجام و اقدامات تخصصی انجام نشده به احیاء قلبی و تنفسی ادامه دهید، پس از انجام ویزیت تیم پزشکی دستورات لازم در خصوص رگ گیری و وصل سرم بر بالین بیمار صادر و پرستار و پزشک همزمان با احیاء قلبی و تنفسی امور تزریق سرم و دارو ها را انجام خواهند داد.

امیدوارم مطالب فوق در جهت یادگیری شما عزیزان موثر بوده باشد و بتوانید در مواجهه با مصدومین و بیماران بهترین اثر بخشی را داشته باشید.

پیام بگذارید